Inchiesta sulla carne clonata

L'Agenzia per gli Standard Alimentari (FSA) inglese sta per aprire un'inchiesta dopo che si è scoperto che carne da mucche clonate è stata usata nella produzione di cibo senza una adeguata autorizzazione.

[Foto: è stata mangiata carne da mucche clonate]

I pochi studi che sono stati fatti su carne e latte da animali clonati hanno mostrato che non sono nutrizionalmente differenti da quelli di animali normali. Ma la sensazione nelle agenzie per il controllo del cibo in Europa è che non è stata fatta abbastanza ricerca e finché non se ne sa di più il cibo clonato dovrebbe essere trattato come cibo insolito. Questo richiede che ogni fornitore ottenga un'autorizzazione specifica per vendere prodotti da animali clonati.

La FSA ha iniziato una investigazione dopo affermazioni secondo cui un allevatore inglese avrebbe ammesso di vendere latte da una mucca che è stata generata da un clone. Questa inchiesta è ancora in corso - anche se l'ente dell'industria casearia inglese, DairyCo, ha detto di essere "confidente" che tale latte non è entrato nella catena alimentare umana.

Comunque, giovedì, l'agenzia ha emesso una nota in cui si dice che sono stati identificati due tori nati nel Regno Unito da embrioni raccolti da una mucca clonata negli Stati Uniti. Entrambi i tori sono stati macellati - e la carne di uno di essi è stata mangiata.

Aziende biotecnologhe americane stanno clonando animali che danno un'alta resa di carne e latte - perché siano usati come animali da riproduzione. Con la crescita del mercato negli USA sarà difficile che le autorità per la sicurezza alimentare riescano a regolamentare l'esportazione di embrioni da animali clonati agli allevatori in Europa.

Testo originale: BBC Words in the News 4 agosto 2010

Cloned meat inquiry
  • cloned: animals or plants produced artificially from a single cell, so that they are exact copies of another plant or animal

[Photo: Meat from cloned cows has been eaten]

The British Food Standards Agency is to open an inquiry after it emerged that meat from cloned cows had been used in food production without proper authorisation.

The few studies that have been carried out on meat and milk from cloned animals have shown that it's no different nutritionally to that of normal animals. But the feeling among food safety agencies in Europe is that there hasn't been enough research, and until more is known cloned food should be treated as a novel food. That requires any supplier to get specific authorisation to sell produce from cloned animals.
  • novel: unique or unusual

The FSA began an investigation after claims that a British farmer had admitted selling milk from a cow that was the offspring of a clone. That inquiry is still going on – although the UK dairy industry body, DairyCo, has said it is "confident" no such milk entered the human food chain.
  • offspring: children
  • food chain: feeding relationship where one animal eats another animal, or the produce of another animal

However, on Tuesday, the agency issued a statement saying it had identified two bulls born in the UK from embryos harvested from a cloned cow in the US. Both bulls had been slaughtered - meat from one of them had been eaten.
  • embryos: very young animals that have not yet fully developed before birth
  • harvested: gathered
  • slaughtered: killed (usually for food)

American biotechnology companies are cloning animals that give high yields of meat and milk - to use as breeding stock. As the industry grows in the US it'll be hard for food safety authorities to police the export of embryos from cloned animals to farmers in Europe.
  • biotechnology: a branch of biology that uses living creatures to provide chemicals, food and products for humans
  • high yields: large profits or returns
  • breeding stock: in farming, animals that are kept specifically to reproduce

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